Mistä lisätuloja? Katso 13+ hyvää vinkkiä

mistä-lisätuloja

Ylimääräinen raha ei ole koskaan pahitteeksi. Sen voi käyttää itsensä hemmotteluun, säästämiseen tai vain tukemaan laskujen maksamisessa. Erityisesti hintojen noustessa ja maailmantilanteen ollessa epävarma ylimääräinen raha tuntuu luksukselta. Mikä parasta, pienten lisätienestien hankkiminen ei ole hankalaa tai vie paljoa aikaa ja vaivaa!

Eli mistä lisätuloja voi sitten hankkia? Ja mitkä ovat helpoimpia ja sinulle sopivimpia tapoja tienata hieman ekstraa? Tässä artikkelissa käydään läpi joitakin suosituimmista tavoista hankkia lisätuloja

Parhaat tavat saada lisätuloja

Tutustu listaamme ja selvitä, mitkä tavat saada lisätuloja sopii parhaiten sinulle. Tapoja on paljon, joten valitse ne ensimmäiseksi, mitkä ovat toteutettavissa nopeiten.

1. Myy vanhoja tavaroita ja vaatteita

Ehkäpä perinteisin tapa tienata hieman ekstraa on myymällä tavaroita ja vaatteita, joita et enää tarvitse. Totuus on, että meillä kaikilla kerääntyy turhaa roinaa kaappien perälle. 

Jos sinulla on paljon ylimääräistä tavaraa ja haluat nähdä mahdollisimman vähän vaivaa, vuokraa pöytä kirpputorilta. Jos taas haluat tienata mahdollisimman hyvin, myy tuotteita netin myyntipalveluissa, kuten Tori.fi tai paikallisella Facebook-sivustolla. Voit myös tarjota tavaroitasi antikvariaatteihin tai vanhantavaran myymälöihin. 

2. Kerää pulloja

Toinen perinteinen lisärahan tienaamistapa on kerätä pulloja ja palauttaa niitä kauppaan. Varaudu käymään läpi roskiksia ja tuntemaan ainakin alkuun olosi epämiellyttäväksi käsitellessäsi muiden ”likaisia” pulloja. Parhaiten tienaat, kun pohdit etukäteen mistä hakea pulloja. Esimerkiksi kesäiltoina ja tapahtumien aikaan pulloja tulee enemmän. 

3. Maksetut kyselyt

Jos haluat lisätuloja, joita voi tehdä kätevästi mistä vain puhelimella tai selaimella esimerkiksi bussissa, lääkärin aikaa odotellessa tai juuri ennen nukkumaanmenoa sängyssä, maksettuihin kyselyihin vastaaminen on täydellinen vaihtoehto. 

Yritykset selvittävät esimerkiksi uusien tuotteiden kysyntää, nykyisen palvelun toimivuutta ja asiakkaiden mieltymyksiä mielipidekysymyksillä. Yleensä he tekevät kyselyt kolmannen osapuolen yrityksen kautta. 

Kun liityt maksettuja kyselyitä tarjoavan yrityksen palveluun tai mobiilisovellukseen, saat ilmoituksen sinulle sopivan kyselyn ilmestyessä. Vastattuasi kyselyyn yleensä joko tienaat rahaa tai pisteitä, joilla voi hankkia tuotepalkintoja ja lahjakortteja. Tämä on yksi parhaista tavoista tienata rahaa netissä.

4. Blogin kirjoittaminen

Kiinnostuitko?

Tilaa ilmoitus sähköpostiisi ja saa mahdollisuus hankkia e-kirja ensimmäisten joukossa!

Vaikka blogien kulta-aika alkaakin olla jo ohitse, ovat ne edelleen hyvä tapa tienata lisätuloja. Parhaiten tienaat perustamalla ”niche”-blogin eli sivuston, joka keskittyy yhteen tarkasti rajattuun aiheeseen. Sitten yrität saada blogisi hakukoneiden hakutulosten kärkeen omassa aiheessasi, jota kautta saat sivustolle paljon kävijöitä. Teet rahaa laittamalla sivustollesi mainoksia tai affiliate-linkkejä, joiden kautta blogisi lukijat voivat ostaa suosittelemiasi tuotteita ja sinä saat osan myyntituloista. 

Blogia voi käyttää myös omien tuotteiden, kurssien ja osaamisen myymiseen. 

Lisävinkki! Jos kirjoittaminen ei ole ominta alaasi, testaa tekoälypohjaisten tekstiä tuottavien ohjelmien käyttöä.

5. Youtube-kanava tai muut sosiaaliset mediat

Sosiaalinen media on nykyään helppo tapa tienata rahaa kelle tahansa. Jos et ole aivan varma, mistä lisätuloja sosiaalisen median kautta voi saada, ei hätää tulet oppimaan nopeasti. Ensimmäinen askel on kerätä seuraajia. Lisätienestejä ei saa sosiaalisella medialla yhdessä yössä, mutta pitkällä aikavälillä se voi olla tuottoisakin tapa tehdä rahaa.

Sosiaalisella medialla ja Youtubeen videoita julkaisemalla voi tienata rahaa periaatteessa kolmella eri tavalla:

  1. Mainokset – Monet sosiaaliset mediat tarjoavat käyttäjilleen mahdollisuuden lisätä tililleen mainoksia, joiden kautta he saavat rahaa yleensä mainosten katselukertojen tai klikkausten mukaan.
  2. Mainonta – Kun tililläsi alkaa olla paljon seuraajia, eri yritykset alkavat ottaa sinuun suoraa yhteyttä. He haluavat sinun esittelevän tuotteitaan seuraajillesi joko rahasta tai ilmaisista tuotteista.
  3. Rahaa seuraajilta – Voit myös saada rahaa suoraa seuraajiltasi joko myymällä heille tuotteita tai palveluita tai lahjoituspainikkeiden/-linkkien kautta. 

6. Valokuvien myynti netissä

Valokuvaaminen on hauska harrastus, mutta lisäksi mahtava tapa tehdä lisätuloja. Nykyään älypuhelimet ovat jo niin hyvälaatuisia, että valokuvaaminen onnistuu keltä vain. Tosin kunnon järjestelmäkamera on aina parempi vaihtoehto. 

Kuvia ostavat monenlaiset ihmiset. Esimerkiksi nettisivuilleen, mainoskuviksi ja ihan vain huvinvuoksi. Erityisesti Suomen kaunis luonto kannattaa hyödyntää kuvissa. Hyvälaatuiset talviset kuvat ja luontokuvat menevät varmasti kaupaksi!

7. Sijoittaminen ja pitkäaikainen säästäminen

Sijoittaminen on hyvä tapa tienata pitkällä aikavälillä. Eli jos sinulla ei ole kiire, tutustu sijoittamisen maailmaan. Voit esimerkiksi sijoittaa osakkeisiin tai kryptovaluuttaan tai laittaa rahat säästötilille, jossa ne kasvavat korkoa. 

8. Käännös- ja kirjoitustyöt netissä

Kirjoittajille löytyy paljon töitä netistä, erityisesti englantia ja suomea puhuville. Voit kääntää tiedostoja suomesta englantiin tai englannista suomeen tai muille osaamillesi kielille. Tai sitten voit kirjoittaa omaa tekstiä. 

Millaisista teksteistä on kysy? Aiheet vaihtelevat aivan laidasta laitaan. Voit kirjoittaa esimerkiksi blogitekstejä muille, artikkeleja, tuotetekstejä, pelisisältöjä, tekstityksiä videoille, sosiaalisen median mainoksia tai kokonaisia verkkosivuja.

Töitä löytyy freelancer-töihin keskittyviltä verkkosivuilta. Näistä ehkäpä suosituin Fiverr.com.

9. E-kirjan kirjoitus

Nykyään kuka vain voi kirjoittaa kirjan ja myydä sitä käyttämättä yhtään omaa rahaa tai hakematta kustannussopimusta. Kirjan kirjoitus tuntuu ensi alkuun suurelta urakalta, mutta todellisuus on toinen. Helposti myytäville e-kirjoille on netti täynnä kirjoitusmalleja, joita seuraamalla kestä vain voi tulla kirjailija. 

Suosittuja e-kirjoja, jotka ovat myös helppoja kirjoittaa, ovat opaskirjat, lastenkirjat ja harlekiininovellit. 

10. Asunnon, mökin tai huoneen vuokraaminen

Vuokraustoiminnan pyörittäminen on hyvä tapa pienentää omaisuuden kustannuksia ja jopa tienata hiukan rahaa. Alkuun pääseminen voi tuntua vaikealta ja tekemällä oppii monia asioita kantapään kautta, mutta kaiken kaikkiaan vuokraus on kohtuullisen helppo tapa tehdä rahaa. Lisäksi pääset tapaamaan monia mielenkiintoisia ihmisiä!

Mökin vuokraaminen on ehkä yleisin tapa tehdä vuokratuloja normaalille työssä käyvälle henkilölle, koska harvalta meistä löytyy ylimääräistä asuntoa tai varaa hankkia sellainen. Toisaalta, jos asut isommassa talossa tai lapsesi ovat muuttaneet pois kotoa, voit alkaa vuokrata yhtä huonetta talostasi.

Vuokraaminen voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan: lyhyt aikaiseen ja pitkä aikaiseen. Mökkivuokraus on lähes aina lyhyt aikaista. Tähän menee sinulta enemmän aikaa, koska joudut hoitamaan avaimien viemistä ja hakemista jatkuvasti ja tutustuttamaan uudet vieraat mökin tapoihin. Asunnon tai huoneen vuokraaminen taas voi olla pitkäaikaista vuokraamista, jolloin vuokrasopimus voidaan tehdä yli vuodeksi.

Voit periaatteessa vuokrata aivan mitä tahansa! Asuntojen lisäksi myös autoasi, pyörää tai vaikka soutuvenettä. 

11. Myy NFT-kuvia tai muuta NFT-sisältöä

Jos sinulta löytyy sekä teknistä osaamista että taiteellinen puoli, hyppää mukaan NFT-kuvien ja muun NFT-sisällön myymisen trendiin. Yksinkertaisesti sanottuna NFT ei non-fungible token on uniikki token, jota voidaan ostaa, myydä ja vaihtaa. Jotkut vertaavat NFT-maailmaa virtuaaliseksi taidekaupaksi, mutta todellisuudessa siihen kuuluu paljon muutakin.

12. Fyysisen työn uurtaja

Lumenauraajille, ruohonleikkaajille ja muuttajille on aina tarjolla töitä. Voit mainostaa apuasi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kaupunkisi ryhmässä, lähikaupan ilmoitustaululla tai käydä jakamassa mainoksia naapuruston postilaatikkoihin.

13. Mysteerishoppaaja

Mysteerishoppaajan työ eli ”mystery shopping” tarkoittaa tavallisena asiakkaana esiintymistä ja samalla huomioiden tekemistä esimerkiksi asiakaspalvelusta, kaupan tiloista ja tuotteista. Suomessa on useita firmoja, jotka tarjoavat mysteerishoppaajan työtä. Voit tehdä työtä joko rahasta työsopimuksella tai lahjakoreista silloin, kun sinulla on ylimääräistä aikaa. 

Työ sopii hyvin perinteisen päivätyön rinnalle, koska voit itse tehtävänannon puitteissa päättää, koska hoidat salaisenagentin työn ja käyt arvioimassa sinulle annetun kohteen. 

14. Myy omaa osaamistasi ja tienaa lisätuloja

Jos sinulla on jokin taito, löytyy sille varmasti ostajia. Ehkä osaat leipoa täydellisiä korvapuusteja, korjata ompelukoneella rikkinäiset farkut tai sinulla on joulupukin veroinen parta. Mikä onkaan erityistaitosi tai harrastuksesi, keksit varmasti tavan mistä lisätuloja saisi sen avulla. Voit esimerkiksi myydä itsetehtyjä tuotteita tai luoda verkkokurssin, jonka kautta opetat muille osaamaasi taitoa.

Mistä lisätuloja kotiäideille?

Kotiäideille paras tapa ansaita lisätuloja on jokin netissä tehtävä homma. Näitä voisi olla esimerkiksi käännöstyöt tai artikkeleiden kirjoittaminen eri blogeille. Näitä tarvitaan kokoajan. Joten laita rohkeasti viestiä pienille ja keskikokoisille blogeille, koska yleensä he ovat valmiita maksamaan näistä töistä hyvän palkkion.

Myös maksettujen kyselyiden täyttäminen voi olla ok vaihtoehto kotiäideille. Niiden täyttäminen on täysin ilmaista ja saat niistä rahaa. Suosittelemme rekisteröitymään kaikkiin palveluihin, jotta voit maksimoida tulosi.

Jos sinulla on myös jokin erityinen taito tai paljon tietoa voi sekin olla rahan arvoista. Voit myydä tätä palvelua esimerkiksi Upworkissa tai Fiverissa. Myös E-kurssin tekeminen voi olla järkevää. Tämä vie kuitenkin aikaa, mutta se voi olla erittäin tuottoisaa.

Kirjoittaja
Website | Kirjoitukset

Olen verkkoliiketoiminnasta kiinnostunut "nörtti", joka kokeilee kaikkia uusia liiketoimintamalleja netissä. Tämän innoittamana perustin tämän blogin, johon luon vertailuja eri ohjelmista ja oppaita toiminnan aloittamiseen.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *