Blogin kirjoittaminen opas – 9 vinkkiä toimivaan blogiin

blogin-kirjoittaminen

Blogin kirjoittaminen ja sinne omien tekstien lisääminen on monen ihmisen haave. Tämä unelma on helposti toteutettavissa, koska blogin aloittaminen on yksinkertaista ja helppoa. Se mitä vaaditaan, on uskallus aloittaa ja toimeen ryhtyminen.

Kun bloggaajaksi on alkanut, tuo kirjoittaminen paljon uutta sisältöä ja mahdollisuuksia elämään. Jos haaveilet omasta blogista tai sinulla on jo sellainen, tästä artikkelista löydät vinkkejä blogin kirjoittamisen aloittamiseen. Tästä kirjoituksesta löydät parhaat vinkit – Olitpa aloittelija tai kokeneempi blogin kirjoittaja. 

Miten aloittaa blogin kirjoittaminen?

Oman blogin ja siellä tekstien julkaisemista varten tarvitaan jokin blogialusta tai -palvelu, jonne blogi perustetaan. Valittavissa on paljon erilaisia alustoja ja niihin kannattaa tutusta rauhassa ja huolella etukäteen. Osa palveluista ja alustoista sopii paremmin esimerkiksi lisätulojen hankkimiseen tähtäävään blogiin kuin osa muista. Kun blogille on hankittu sopiva alusta, on vuorossa blogin kirjoittaminen. Mieti näitä asioita, kun aloitat oman blogisi ja mitä sillä haet:

Blogin tavoite

Etukäteen on hyvä pohtia sitä, mikä on oman blogin tarkoitus ja tavoitteet. Miksi blogin haluaa perustaa ja millaisia asioita sen kautta haluaa saavuttaa?

Onko tavoitteena saada itselle tekemistä ja uusi harrastus vai onko tavoitteena esimerkiksi lisätulojen hankkiminen. Joidenkin haaveena saattaa siintää kokonaan uuden ammatin hankkiminen bloggaajana. Olipa haave pieni tai iso, kannattaa rohkeasti ottaa askeleita ja aloittaa.  

Blogin aihe

Etukäteen on hyvä pohtia sitä, että mikä on blogin aihe. Tärkeää on se, että aihealue on kirjoittajalle mieleinen ja sellainen, että asiasta löytyy sanottavaa. Tällöin blogitekstit syntyvät helposti eikä blogin pitäminen käy raskaaksi. Jos valitsee itselle vieraan tai epämieluisan aiheen, ei blogiin välttämättä jaksa aktiivisesti panostaa. 

Blogin lukijat

Blogin aihe määrittelee osaltaan mahdollista lukijajoukkoa. Etukäteen on kuitenkin hyvä pohtia, millaista lukijajoukkoa tavoittelee omilla teksteillään. Miten saisi innostettua blogin pariin myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin tutustunut aihealueeseen? 

blogin-kirjoittaminen

Blogin kirjoittaminen nimettömänä

Usein blogien kirjoittajat esittelevät itsensä lukijoille. Blogia voi halutessaan tehdä myös anonyymisti. Blogin kirjoittaminen nimettömänä on siis mahdollista.

Kannattaa etukäteen miettiä, että kumpi tapa on parempi ja omaan aihepiiriin sopiva. Omalla nimellä tehden saa helposti luotua samalla henkilöbrändiä ja sitä kautta on helppo saada uusia yhteistyömahdollisuuksia.

Toisaalta anonyymisti tehden voi joidenkin henkilöiden olla helpompi aloittaa. Aina voi halutessaan jossain vaiheessa paljastaa, että kuka blogin takana hääräilee.

Blogin kirjoittaminen opas – 9 vinkkiä

Seuraavaksi esittelemme lupaamamme 8 vinkkiä blogin kirjoittamiseen. Näitä noudattamalla pysty helposti aloittamaan oman blogisi ja ylläpitämään sitä. Lue myös artikkelimme blogin perustamisesta.

1. Hyvä suunnittelu

Blogin kirjoittamisessa pätee sama kuin monessa muussakin elämän asiassa: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Mieti näitä kysymyksiä: miksi, kenelle, mistä aiheesta ja miten erotut muista bloggaajista. 

2. Aloita

Päätä aloittaa ja ota askeleita blogin pitämisen matkalla. Aloita blogitekstien kirjoittaminen, vaikka se tuntuisi alkuun vaikealta. Unohda täydellisyyden tavoittelu, sillä kehityt matkan varrella aivan varmasti.

3. Paina rohkeasti julkaise-nappia

Vaikka se jännittäisi kovasti, uskalla painaa rohkeasti julkaise-nappia. Aina voit jälkikäteen viilata, jos huomaat tekstissäsi virheitä tms. Kukaan ei osaa kirjoittaa täydellistä tekstiä ilman harjoittelua. 

4. Kirjoita säännöllisesti

Kun olet perustanut blogin, on tärkeää kirjoittaa blogitekstejä säännöllisesti. Alkuun lukijoita voi olla vain kourallinen, mutta säännöllisesti julkaistavat uudet tekstit tuovat nopeasti uusia seuraajia. Pyri julkaisemaan uusi blogiteksti esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa.

5. Kirjoita omalla tyylilläsi ja erotu muista

Blogin kirjoitukset jäävät helpommin lukijoiden mieleen, kun niissä on jokin oma juju. Siksi on tärkeää, että kirjoitat omalla tyylilläsi. Voit esimerkiksi hyödyntää erottumisessa omaa murrettasi tai muuta haluamaasi asiaa.

6. Kirjoita ytimekkäästi 

Kun blogin aloittaa, voi tulla sellainen olo, että haluaa kertoa kaiken yhdessä tekstissä. Se ei kuitenkaan kannata. Hyvässä blogissa kirjoitukset ovat tiiviitä ja keskittyvät yhteen aiheeseen kerrallaan. Hyvässä tekstissä on aloituskappale, joka herättää lukijan mielenkiinnon. Myös lopetuksen tulee olla sellainen, joka saa lukijan haluamaan lisää tekstejä luettavakseen. 

7. Otsikot

Blogitekstin otsikointi on tärkeää. Älä kuitenkaan tee valmista otsikkoa heti kirjoituksen alussa vaan hio se valmiiksi, vasta kun kirjoituksesi on valmis. Tee otsikosta lyhyt ja ytimekäs, mutta sellainen, joka saa lukijan klikkaamaan kirjoituksen auki.

8. Kuvat 

Aiheeseen sopivat kuvat ovat tärkeä asia herättämään lukijan mielenkiinnon. Houkutteleva artikkelikuva voi saada lukijan klikkaamaan blogitekstin jopa ilman otsikon lukemista.

9. Muista avainsanat

Useimmissa blogiohjelmissa kuten WordPressissa, on valmiina avainsanoille tarkoitettu kohta. Tähän kannataa laittaa avainsanat, joiden avulla saat liikennettä blogiisi. Avainsanat ovat siis sanoja, jotka liittyvät blogiisi, ja joita ihmiset hakevat hakukoneista.

Avainsanojen laittaminen itse WordPressiin ei kuitenkaan riitä niiden täyden hyödyn saamiseksi. On tärkeää käyttää avainsanoja myös otsikoissa sekä leipätekstissä. Tämän avulla esimerkiksi Google pystyy ymmärtämään paremmin sisältöäsi ja sijoittamaan sen haussa oikeille hakusanoille.

10. Lisää linkkejä blogisi tekstiin

Saat blogista informatiivisen ja luotettavan jos linkkaat luotettaviin lähteisiin, jotka liittyvät blogiisi. Jos tekstissä esimerkiksi mainitaan jokin henkilö, tapahtuma tai jokin tutkimus nimenomaan aiheestasi, voit tarjota lukijoillesi lisää tietoa linkkaamalla sen teksiin sanojen taakse.

Vinkki: Voit luoda linkin tavalla, jossa linkki omalle sivullesi aukeaa samassa välilehdessä ja linkki toisen sivuille aukeaa uudessa välilehdessä.

Tämän avulla pysty pitämään lukija kauemmin sinun sivuillasi.

Huolellinen suunnittelu on tärkeää blogin kirjoittamisessa

Ennen kuin ryhtyy tuumasta toimeen, on tärkeää suunnitella asioita. On monia asioita, joita kannattaa miettiä ja uhrata ajatus, jos toinenkin. Pohdittavia asioita blogin kirjoittamisessa ovat esimerkiksi seuraavat:

Miksi? 

Tee ajatustyötä ja selkeytä itsellesi se, että miksi haluat kirjoittaa blogia. Onko se esimerkiksi pelkästään omaksi iloksi ja harrastuksen vuoksi vai haluatko jotain isompaa? Haluatko ehkä saada lisätuloja blogillasi? Lisätulojen saaminen blogilla on yllättävänkin nopeaa.

Kenelle? 

Pohdi, että kenelle haluat blogitekstejä kirjoittaa. Millaisen lukijayleisön haluat tavoittaa? Haluatko esimerkiksi suositella lukijoillesi tuotteita vai auttaa esimerkiksi erilaisilla ongelmissa.

Mistä aiheesta? 

Millaisista aiheista haluat kirjoittaa? Onko blogissasi jokin oleellinen punainen lanka vai kirjoitatko laajemmalla tyylillä?

Tunnetko aiheesi? 

Ennen kuin alat kirjoittamaan, kannattaa miettiä hetki sitä, että oletko aiheesi asiantuntija. Onko aihe sellainen, että tekstit syntyvät helposti ja ilman liiallista ponnistelua? 

Miten erotut muista blogin kirjoittajista? 

Yksi tärkeä mietittävä asia on se, että kuinka saat sinun blogisi erottumaan muista blogeista. Mikä on se syy, että lukijat haluavat lukea sinun tekstejäsi? Mikä saa klikkaamaan tekstisi? 

Yhteenveto blogin kirjoittamisesta

Loppupeleissä tärkein asia blogin kirjoittamisessa on aloittaminen. Jos bloggarin elämä on sinun haaveesi, uskalla aloittaa. Älä enää viivyttele, vaan ala ottamaan askeleita kohti unelmaasi. Tee päätös ja aloita, koska mitään ei tapahdu ilman sitä.

FAQ Miten aloittaa oma blogi

Oman blogin aloittaminen ja kirjoittaminen sekä julkaiseminen internettiin vaatii jonkin alustan. Alustoja on tänä päivänä paljon ja valinnan varaa riittää. Alustat sopivat eri tarkoituksiin. Esimerkiksi lily.fi tarjoaa helpon blogialustan.

Suosittelemme kuitenkaan perustamaan omat sivut esimerkiksi WordPressillä, johon blogi luodaan. Tämän avulla pystyt päättämään kaikesta itse. Pystyt valitsemaan blogin ulkonäön, tyylin ja sisällön täysin itse.

Helppo vastaus on kyllä. Se ei välttämättä kuitenkaan ole paras tapa, riippuen kuitenkin siitä, mikä on aihealueesi ja mikä on tavoitteesi. Esimerkiksi, jos sinulla on terveyteen liittyvä blogi olisi hyvä olla jokin koulutus jonka nojalla voit kirjoittaa terveyteen liittyvää luotettavaa tietoa.

Kirjoittaminen arkipäiväisistä asioista, kuten treenaaminen, lemmikit, harrastukset, kodinkoneet tai retkeily on meidän mielestä mahdollista tehdä nimettömänä.

Blogiin voi saada lukijoita monella eri tavalla. Näitä on esimerkiksi:

  1. Hakukoneoptimointi
  2. Otsikot
  3. Markkinointi
  4. Tiktok
  5. Vieraskirjoitukset muiden blogeihin

Blogin kirjoittaminen kannattaa yleensä tehdä asiasta mistä olet intohimoinen. Esimerkiksi jos pidät kuntosalilla treenaamisesta kannattaa ehkä luoda blogi treenaamisesta. Voit kirjoittaa sinne blogia kaikesta mikä liittyy treenaamiseen.

Eli käytännössä voit aloittaa blogin mistä tahansa. Suosittelemme kuitenkin tutkimaan paljonko ihmiset hakevat hakukoneista aihettasi. Tällä saat kuvan siitä voiko edes saada lukijoita blogillesi hakukoneista.

Kirjoittaja
Website | Kirjoitukset

Olen verkkoliiketoiminnasta kiinnostunut "nörtti", joka kokeilee kaikkia uusia liiketoimintamalleja netissä. Tämän innoittamana perustin tämän blogin, johon luon vertailuja eri ohjelmista ja oppaita toiminnan aloittamiseen.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *