Uutiskirjeen luominen – Miten teet ja lähetät

uutiskirjeen-luominen

Uutiskirjeet sähköpostitse ovat vielä tänäkin päivänä tehokkaan sähköpostimarkkinoinnin perustyökalu. Vaikka toisin voisi perustellusti kuvitella – onhan meillä jokaisella sähköpostilaatikko tukossa markkinointiviesteistä.

Uutiskirje on kuitenkin loistava keino rakentaa luottamusta tarjoamalla hyödyllistä sisältöä. Se on myös erinomainen tapa perehdyttää asiakkaasi tuotetarjoomaasi, sekä tietysti myydä tuotteita ja palveluita.

Data kertoo, että yhden euron investointi sähköpostimarkkinointiin voi tuoda keskimäärin 36 euroa tuloja. Oikein tehtynä sähköpostiuutiskirje onkin äärimmäisen edullinen ja tehokas markkinointiviestinnän väline. 

Mikäli haluat varmistaa onnistuvasi sähköpostimarkkinoinnissa, ota tästä artikkelista haltuun parhaat vinkit toimivan uutiskirjeen valmisteluun, tekemiseen ja lähettämiseen.

Uutiskirje on yksi parhaista viestinnän välineistä

Uutiskirje ei ole vain sähköinen mainoslehtinen tuotteillesi, vaan ennen kaikkea viestintäväline. Uutiskirjeesi tilaajat joko ovat jo asiakkaitasi, tai he ovat ilmaisseet kiinnostuksensa tuotteitasi kohtaan tilaamalla uutiskirjeen. Uutiskirje on siis keinosi viestiä potentiaalisille maksaville asiakkaille ja pitää heidät kiinnostuneina tuotteistasi.

Uutiskirjeellä voit viestiä tehokkaasti potentiaalisille ja nykyisille asiakkaillesi, esimerkiksi:

  • Sitouttaa asiakkaita lisäarvoa tuottavilla vinkeillä
  • Pitää asiakkaat ajan tasalla yrityksesi tapahtumista ja asioista
  • Myydä tuotteita ja tehdä tarjouksia
  • Ylläpitää asiakassuhdetta pysymällä asiakkaiden mielessä säännöllisellä viestinnällä
  • Herätellä potentiaalisten asiakkaiden kiinnostusta
  • Ohjata vierailijoita verkkosivujesi sisällön pariin

Vaikka uutiskirjeen tilaajat ovat tavalla tai toisella ilmaisseet kiinnostuksensa yritystäsi kohtaan, ei se kuitenkaan tarkoita että he lukisivat jokaisen viestisi 100% mielenkiinnolla.

Uutiskirjeen luominen vaatii hieman suunnittelua. Sen pitää olla otsikoltaan, sisällöltään, ja ulkoasultaan huomiota herättävä olematta kuitenkaan liian häiritsevä. Miten siis varmistat, että uutiskirjeesi tulevat luetuksi?

Millainen on hyvä uutiskirje?

Hyvä uutiskirje tarjoaa aidosti hyödyllistä sisältöä sen sijaan, että se keskittyisi vain uusien tuotteiden esittelyyn ja myymiseen.

Vaikka uutiskirjeen tilaajat haluavatkin kuulla sinusta, he eivät halua kuulla jatkuvasti pelkästään tuotteistasi ja palveluistasi. Hyvänä nyrkkisääntönä 90 % uutiskirjeistä kannattaisi olla informatiivisia ja 10 % myynnillisiä. 

Hyvä uutiskirje on:


Säännöllinen

Lähetä uutiskirje riittävän usein jotta pysyt asiakkaidesi mielessä, mutta ei niin usein, että se alkaa ärsyttämään tai vaikuttamaan roskapostilta. Bloggari saattaa lähettää uutiskirjeitä useamman kerran viikossa mainostaakseen uutta sisältöään, kun taas verkkokaupassa voi riittää kuukausittainen uutiskirje uutuuksien ja tarjouksien esittelyyn. Paras aikataulu selviää kokeilemalla.


Selkeästi suunniteltu ja rajattu

Uutiskirje toimii tehokkaimmin jos sillä on yksi selkeä sanoma ja teema. Liian suuri määrä tietoa aiheuttaa sekavuuden tunteen ja viestisi jää todennäköisesti silloin lukematta.  


Huomiota herättävä

Ensimmäinen ja tärkein asia jonka uutiskirjeesi tilaaja lukee, on otsikko. Uutiskirjeen luominen alkaakin aina houkuttelevan otsikon kirjoittamisesta (tätä käydään kohta tarkemmin läpi). Kun uutiskirjeesi klikataan auki, tulee sisällön vastata otsikkoa ja visuaalisen ilmeen olla houkutteleva. Kuvat ovat hyvä tehokeino, mutta panosta ensisijaisesti sisältöön.


Keskittyy yhteen tärkeimpään toimintakehotteeseen (Call-To-Action)

Tee aina selväksi mitä haluat uutiskirjeen lukijoiden tekevän. Olipa uutiskirjeen aihe mikä tahansa, esim. lue blogiteksti, osta tuote tarjoushintaan, rekisteröidy ilmaiselle kokeilujaksolle, pidä huoli että tähän ohjaava toimintakehote (CTA) on selkeästi esillä.


Uutiskirjeen luominen – 3 tärkeintä asiaa

Ennen kuin aloitat uutiskirjeen kirjoittamisen, mieti mikä on sen tärkein tavoite. Onko tavoitteesi saada enemmän lukijoita blogiisi? Hankkia suosituksia asiakkailtasi? Myydä tuotteita tai palveluita?

Päätä tavoitteesi ja laadi sisältö sen perusteella. Uutiskirjeet kannattaa mahdollisuuksien mukaan laatia osana yrityksesi sisältöstrategiaa. Tällöin varmistetaan, että viesti on linjassa strategisten tavoitteiden kanssa.

 1. Aihe/otsikko (Subject line)

Kuten aiemmin mainittiin, otsikko on viestin tärkein osa. Se on ensimmäinen (ja mahdollisesti viimeinen) asia jonka viestin vastaanottaja uutiskirjeestäsi näkee.

Aiheen tulisi olla massasta poikkeava, luova ja mukaansatempaava. Otsikko, joka saa klikkaamaan viestin auki olematta kuitenkaan harhaanjohtava, onkin oma taiteenlajinsa.

Yksi tapa houkutella viestin vastaanottajaa lukemaan uutiskirjeesi, on personoida otsikko niin että se sisältää vastaanottajan nimen. Toinen hyvä tapa on kiteyttää hyöty, jonka uutiskirjeen lukija saa avattuaan viestisi.

Otsikoiden kirjoittamisesta löytyy lukuisia oppaita ja niihin kannattaakin perehtyä huolella. Yleisesti ottaen suosituimpia otsikoita ovat mm:

  • Listat “3 parasta työkalua…”, “6 nopeaa reseptiä…”
  • Kysymykset “Teetkö tämän virheen…”, “Juotko riittävästi vettä…”
  • Edut ja tarjoukset “20% alennus vain tänään…”, “Ilmainen toimitus kun tilaat…”

Mikäli viestin avausprosentti on huono, syy löytyy lähes varmasti otsikosta. Kuten mainittu, testaamalla löydät parhaat, eli eniten vastaanottajia kiinnostavat, otsikot. 

2. Body – viestin varsinainen sisältö

Kun viesti on klikattu auki, on ensimmäinen ja suurin este ylitetty. Tämä ei kuitenkaan vielä takaa, että viestisi tulee luetuksi. Uutiskirjeen luominen jatkuu varsinaisen sisällön tuottamisella.

Varmista, että sisältö näyttää houkuttelevalta, vastaa viestin aihetta ja ohjaa loogisesti kohti asettamaasi tavoitetta. Aloita viesti aina tärkeimmällä, tavoitteen mukaisella, aiheella. Tässä ensisijaisessa sisällössä (primary content) esittelet lukijalle tärkeimmän asian, jonka haluat uutiskirjeellä saavuttaa.

Se voi olla uusin blogitekstisi, uutustuote, kutsu tapahtumaan, tai vaikka vain hyödyllistä informaatiota. Sisällytä viestiin linkkeinä, sekä loppuun painikkeena, selkeä call-to-action, jota painamalla lukija pääsee tekemään esittelemäsi toimenpiteen.

Uutiskirjeesi voi sisältää myös muita asioita, kuten kestosuosikkeja valikoimistasi, suosituimmat blogitekstisi ym. Tämä ns. toissijainen sisältö kannatta muotoilla herättämään vähemmän huomiota kuin pääviesti, esimerkiksi pienemmällä fontilla ja kuvilla.


Ulkoasu ja selkeys

Muista uutiskirjeen sisällössä selkeys ja ulkoasu. Hyödynnä kuvia, värejä, ja eri fonttikokoja tehdäksesi uutiskirjeestäsi mahdollisimman houkuttelevan näköisen ja selkeästi ymmärrettävän. Hyödynnä ehdottomasti brändisi värejä ja kuvia.

Uutiskirjeen sisällön tarkistuslista:

  • Tärkein sisältö ensin
  • Selkeä call-to-action eli toimintakehote
  • Brändisi mukainen ulkoasu

Viestin loppuun voit vielä lisätä sosiaalisen median painikkeet, joilla uutiskirjeen voi jakaa tai joista ohjataan yrityksesi some-tileille. Painikkeiden lisäksi voit myös lisätä linkkejä yrityksesi verkkosivuille, joissa kerrotaan uutiskirjeen aiheista lisätietoja.


 3. Alaviite (Footer)

Viimeinen, mutta erittäin tärkeä osio uutikirjeessäsi on alaviite (footer). Tähän tulee sisällyttää vähintään lain vaatimat tiedot. GDPR:n vaatimusten mukaan viestissäsi on oltava seuraavat asiat:

  • Lähettäjän postiosoite (yrityksen käyntiosoite, ei lähettäjän sähköpostiosoite)
  • Syyseloste (miksi lähetät viestin juuri kyseiselle vastaanottajalle, esim. “Olet tilannut uutiskirjeemme ostamalla tuotteen” tms)
  • Helppo tapa peruuttaa uutiskirjeen tilaus (unsubscribe)

Bonus: Testaa, testaa ja testaa.

Kun teet kolme edellistä asiaa oikein, on uutiskirjeesi hyvällä mallilla. Silti on tärkeää että testaat eri asioita. Vain testaamalla selviää mitkä otsikot ja sisällöt toimivat ja mitkä eivät toimi. Eri ihmiset pitävät eri asioista; niin myös ihmiset postituslistallasi. A/B-testaa otsikot ja sisältö ja jaa uutiskirjeen tilaajat tarpeen vaatiessa eri segmentteihin. Testaamalla jatkuvasti varmistat parhaat tulokset.

uutiskirjeen-saaminen

Uutiskirjeen luominen ja lähettäminen – työkalut ja prosessi

Kun olet kirjoittanut uutiskirjeen, on aika lähettää se. Sähköpostilistan keräämiseen ja uutiskirjeiden lähettämiseen on monia hyviä sähköpostityökaluja. Valitse sellainen, joka sopii budjettiisi, tavoitteisiisi ja tekniseen taitoosi.

Suosittuja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

  • HubSpot
  • MailChimp
  • ConvertKit
  • Infusionsoft
  • ActiveCampaign

Näistä useimmat toimivat hyvin yksinkertaisesti eivätkä ne vaadi ohjelmointiosaamista. Alkuun kannattaakin valita sellainen ohjelmisto, jossa voit koota uutiskirjeet “drag and drop” menetelmällä, eli valitsemalla valmiista vaihtoehdoista.

Uutiskirjeen lähettäminen

 1. Valitse pohja ja kerää sisältö

Ensimmäiseksi valitse pohja uutiskirjeellesi ja kerää sisältösi helposti saataville. Uutiskirjeen luominen on helppoa, kun käytät valmista pohjaa.

Pohjan voit sitten muokata brändisi mukaiseksi valitsemalla värit ja fontit. Uutiskirje rakentuu yleensä seuraavasti:

  • Logosi ja/tai brändisi nimi
  • Tärkein asia kuvana tai muu huomiota herättävä kuva
  • Ensisijainen, tavoitteesi mukainen, sisältö
  • Mahdollinen toissijainen sisältö
  • Alatunniste

Oletuskoko uutiskirjeellä on 600 pikseliä leveä ja pituus määrittyy sisällön mukaan. Hyvänä nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että sähköpostin saa vieritettyä ruudulla alusta loppuun n. sekunnissa.

2. Täytä sisältö

Lisää uutiskirjeeseen kuvat ja teksti. Tämä on siis uutiskirjeen runko, eli body (ks. Edellisen otsikon alta kohta 2.)

Varmista, että uutiskirjeesi toimii myös pelkästään tekstimuodossa. Kaikki sähköpostipalveluntarjoajat eivät lataa kuvia oikein, joten lisää kuviin alt-teksti, joka näytetään jos kuva ei lataudu oikein. Varmista myös, että linkkejä on helppo klikata vaikka kuvat eivät latautuisi ollenkaan.

3. Lisää personoidut tervehdykset ja personoitu sisältö

Lisää viestin alkuun personoitu tervehdys. Moni sähköpostiohjelma osaa tehdä tämän automaattisesti. Tällöin puhuttelet vastaanottajaa hänen omalla nimellä, joka usein vaikuttaa positiivisesti viestin avausprosenttiin. Älä kuitenkaan käytä näitä liikaa. Muutama personointi riittää hyvin.

4. Täytä aihe/otsikko ja valitse lähettäjä 

Lisää otsikko/aihe ja valitse lähettäjän nimi. Otsikon kirjoittamiseen löydät vinkit aiempana tässä artikkelissa. Henkilön nimen käyttäminen “lähettäjä”-kentässä lisää usein uutiskirjeen avauksia ja klikkauksia. Jos käytät yrityksesi nimeä, valitse markkinointinimesi jonka asiakkaat varmasti tunnistavat.

5. Tarkista viesti, erityisesti alaviite

Tarkista teksti ja kuvat virheiden varalta, testaa linkit, ja varmista, että alaviitteesi sisältää kaikki GDPR:n vaatimat tiedot.

6. Testaa uutiskirjeen toimivuus eri selaimilla ja sähköpostipalveluissa

Sähköpostipalveluntarjoajat eivät lue sähköpostikoodia samalla tavalla. Uutiskirje, joka näyttää hyvältä Gmailissa voi näyttää kamalalta esimerkiksi Outlookissa. Testaa uutiskirjeen toimivuus suosituimmilla selaimilla ja sähköpostipalveluntarjoajilla. Ainakin HubSpot tarjoaa tähän valmiit työkalut.

7. Lähetä viesti

Viestin lähetystä ei voi perua, joten varmista vielä kertaalleen että kaikki tiedot ovat oikein. Kun olet tarkistanut viestin, klikkaa “lähetä”.

8. Analysoi data ja tee muutokset seuraavaan viestiin

Muutaman päivän päästä kannattaa palata takaisin sähköpostiohjelmaan ja katsoa uutiskirjeen tiedot. Kuinka moni avasi viestin? Montako klikkausta toimintakehotteesi sai? Täyttyivätkö asettamasi tavoitteet?

Näiden tietojen pohjalta voit sitten alkaa suunnittelemaan seuraavaa uutiskirjettäsi. 

Yhteenveto uutiskirjeen luominen

Uutiskirjeet sähköpostitse ovat tehokkaan markkinoinnin perustyökalu.

Uutiskirjeet auttavat rakentamaan luottamusta tarjoamalla hyödyllistä sisältöä. Ne myös perehdyttävät asiakkaasi tuotetarjoomaasi, sekä auttavat myymään tuotteita ja palveluita.

Uutiskirje ei ole vain sähköinen mainoslehtinen tuotteillesi, vaan ennen kaikkea viestintäväline. Uutiskirje on keinosi viestiä potentiaalisille maksaville asiakkaille ja pitää heidät kiinnostuneina tuotteistasi.

Hyvä uutiskirje tarjoaa aidosti hyödyllistä sisältöä sen sijaan, että se keskittyisi vain uusien tuotteiden esittelyyn ja myymiseen.

Hyvä uutiskirje on:

  • Säännöllinen
  • Selkeästi suunniteltu ja rajattu
  • Huomiota herättävä
  • Keskittyy yhteen tärkeimpään toimintakehotteeseen (call to action)

Uutiskirjeen sisällön tarkistuslista:

  • Tärkein sisältö ensin
  • Selkeä call to action eli toimintakehote
  • Brändisi mukainen ulkoasu

Uutiskirjeen 3 tärkeintä asiaa:

1. Aihe/otsikko (Subject line): 

Aihe/otsikko on ensimmäinen (ja potentiaalisesti viimeinen) asia jonka viestin vastaanottaja uutiskirjeestäsi näkee. 

2. Body – viestin varsinainen sisältö: Sisällön tulee näyttää houkuttelevalta, vastata viestin aihetta ja ohjata loogisesti kohti asettamaasi tavoitetta.

3. Alaviite (Footer): Lisää lainsäädännön vaatimat asiat, eli lähettäjän postiosoite, syyseloste ja helppo tapa peruuttaa uutiskirjeen tilaus.

Bonus: Testaa, testaa ja testaa: A/B-testaa otsikot ja sisältö ja jaa uutiskirjeen tilaajat tarpeen vaatiessa eri segmentteihin. Testaamalla jatkuvasti varmistat parhaat tulokset.

Uutiskirjeen luominen ja lähettäminen:

  1. Valitse pohja ja kerää sisältö
  2. Täytä sisältö
  3. Lisää personoidut tervehdykset ja personoitu sisältö
  4. Täytä aihe/otsikko ja valitse lähettäjä 
  5. Tarkista viesti, erityisesti alaviite
  6. Testaa uutiskirjeen toimivuus eri selaimilla ja sähköpostipalveluissa
  7. Lähetä viesti
  8. Analysoi data ja tee muutokset seuraavaan viestiin
Kirjoittaja
Website | Kirjoitukset

Olen verkkoliiketoiminnasta kiinnostunut "nörtti", joka kokeilee kaikkia uusia liiketoimintamalleja netissä. Tämän innoittamana perustin tämän blogin, johon luon vertailuja eri ohjelmista ja oppaita toiminnan aloittamiseen.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *