Domainin ostaminen – Näin hankit oman domainin
Jos haluat ostaa verkkotunnuksen domainin rekisteröijältä tai koko palvelua tarjoavalta nettisivulta, sinun on ensin varmistettava domainin vapaana olo, millä päätteellä saat sen ja sopiiko se tuleville nettisivuillesi.
Domainin ostaminen on yksi kriittisimmistä vaiheista blogin, henkilökohtaisen sivuston tai verkkokaupan perustamisessa. Ilman sitä käyttäjät eivät voisi helposti käyttää verkkosivustoasi Internetissä. Sen vaihtaminen on lisäksi haastavaa, joten sitä kannattaa miettiä kunnolla.
Onneksi domainin rekisteröintiprosessi on melko yksinkertainen, jopa aloittelijat voivat suorittaa sen muutamassa minuutissa.
Tulet oppimaan tämän artikkelin avulla kaiken, mitä domainin ostamiseen liittyy. Asiat eivät ole vaikeita, mutta ne on kuitenkin hyvä tietää ennen ostoksille lähtöä.
Mikä on domain?
Domain eli verkkotunnus on osoite, jonka ihmiset kirjoittavat selaimeen päästäkseen eri sivustoille. Aivan kuten sormenjälki, jokainen verkkotunnus on yksilöllinen tietylle verkkosivustolle, eikä sitä voida jakaa tai kopioida muiden verkkosivujen kanssa. Jos katsot tämän sivun yläosaa tulet näkemään, että tämän sivuston domain on verkkotuloja.fi.
Verkkotunnukset luotiin helpottamaan ihmisten IP-osoitteiden käyttämistä. IP-osoite on jokaiselle tietokoneelle määrätty numerosarja, joka koostuu neljästä desimaaliluvusta, jotka vaihtelevat 0–255 ja jotka on erotettu pisteillä. Vaikka nämä näennäisesti satunnaiset numerosarjat ovat hyviä tietokoneille, ihmisten on paljon helpompi käyttää sanoja, jotka he voivat muistaa helpommin. Samoin kuin numeron tallentaminen puhelimeesi. Domainin avulla eri verkkotunnusten IP-osoitteet tallennetaan nimillä. Esimerkiksi Iltasanomien IP-osoite on liitetty domainin Is.fi, mikä helpottaa heidän sivujen löytämistä ja käyttämistä huomattavasti.
Domainin ostaminen – Miten se tapahtuu?
Ennen kuin menet ostamaan domainia täytyy sinun tarkistaa onko se käytössä jo jollain muulla nettisivulla. Jos domain on jo käytössä tai se on varattu et pysty ostamaan sitä. On kuitenkin mahdollista ostaa sama domain eri päätteellä. Esimerkiksi domain verkkotuloja.fi on jo meidän käytössä. Verkkotuloja.com ei kuitenkaan ole vielä kenenkään käytössä, joten se on vielä mahdollista ostaa.
Alta löydät meidän luoman oppaan domainin ostamisesta. Noudata sitä ja tulet onnistumaan verkkotunnuksen rekisteröimisessä ja sen käyttöönotossa.
1. Etsi luotettava domainin rekisteröijä
Verkkotunnusten rekisteröijä on yritys, joka vastaa verkkotunnusten rekisteröinnistä ja hallinnasta.
Luotettavan domainin rekisteröijän valitseminen on ratkaisevan tärkeää, koska se voi vaikuttaa projektiin tai liiketoimintaan vuosia. Valittuasi epäluotettavan domain palvelun saatat joutua maksamaan piilomaksuja tai jopa joutua huijatuksi kokonaan.
Voi olla haastavaa valita satojen verkkotunnusten rekisteröijien joukosta, koska ne kaikki tarjoavat samanlaisia palveluita. Me suosittelemme valitsemaan sellaisen palvelun, joka tarjoaa myös webhotellin samassa. Tällöin domainisi ja webhotellisi on samassa paikassa, mikä yksinkertaistaa asioita. Hyvä suomalainen palvelu on esimerkiksi Zoner.fi. Ota siis huomioon seuraavat asiat, kun olet ostamassa domainia:
- Hinnoittelu. Ennen kuin ostat verkkosivuston domainin, lue rekisteröijän käyttöehdot ja tarkista mahdolliset piilotetut verkkotunnuksen kulut. Vältä myös rekisterinpitäjiä, jotka tarjoavat alhaiset ennakkomaksut ensimmäiseltä vuodelta, mutta veloittaa huomattavasti korkeampia uusimismaksuja.
- Verkkotunnuksen vanhenemiskäytäntö. On erittäin tärkeää uusia verkkotunnuksen nimi ennen sen vanhenemispäivää, jotta muut eivät voi rekisteröidä sitä. Et tietenkään halua menettää domainiasi.
- Lisäpalvelut. Etsi domainin rekisteröintipalveluita, jotka tarjoavat lisäpalveluita, kuten webhotellin. Näiden pitäminen samalla palvelun tarjoajalla helpottaa nettisivujen ylläpitoa.
- Domainin siirtokäytäntö. On mahdollista siirtää verkkotunnuksia yhdestä rekisterinpitäjästä toiseen, mutta jotkut niistä voivat vaikeuttaa prosessia tai veloittaa lisämaksuja.
Verkkosivuston tekemiseksi voi olla kätevämpää ostaa webhotelli ja verkkotunnus samalta palveluntarjoajalta. Näin vältyt kaikilta haastavilta tilanteilta, kuten domainin omistamisen vahvistamiselta.
Zoner.fi
Zoner on loistava ja luotettava Webhotelli ja domainin rekisteröinti palvelu niille, jotka haluavat kotimaisen palvelun. Zonerin avulla saat toteutettua itsellesi omat kotisivut helposti ja nopeasti.
2. Selvitä onko haluamasi domain varattu
Kun olet löytänyt rekisteröijän, jonka kautta voit rekisteröidä domainisi sinulle, seuraava vaihe on tehdä verkkotunnuksen nimihaku ja selvittää onko haluamasi domain vapaa vai varattu.
Kun valitset verkkotunnuksen nimeä, varmista, että valitset myös oikean verkkotunnuksen päätteen. Se on verkko-osoitteen lopussa oleva pääte, esimerkiksi suomalaisissa domaineissa käytetään yleensä .fi päätettä.
Kun mietit domainillesi sopivaa päätettä, valitse sellainen, joka edustaa verkkosivustosi tarkoitusta. Väärän päätteen valitseminen voi hämmentää sivusi kävijöitä. Päätteellä osoitetaan myös usein sivun luotettavuutta. Jos olet tekemässä suomalaista nettisivua suosittelemme valitsemaan päätteen .fi ja ulkomaisiin .com. Verkkokauppoihin voidaan käyttää päätettä .shop tilanteesta riippuen. Se ei ole kuitenkaan välttämätöntä.
Päätettyäsi mitä verkkotunnusta ja päätettä tulet käyttämään domainissasi, käytä domain haku työkalua löytääksesi haluamasi domainisi tiedot. Kirjoita nimi hakupalkkiin, niin työkalu näyttää sinulle luettelon käytettävissä olevista domaineista. Työkalut yleensä myös ehdottavat erilaisia muotoiluja haluamastasi domainista. Tästä voit saada lisää ideoita.
Zonerin domain työkalu
3. Osta domain
Kun olet löytänyt tuleville nettisivuillesi parhaan verkkotunnuksen eli domainin, on aika jatkaa kassalle ja ostaa se.
Tässä vaiheessa sinun on myös valittava verkkotunnuksen rekisteröintijakso. Rekisterinpitäjät tarjoavat yleensä erilaisia jaksoja, joita on yhdestä kymmeneen vuoteen. Ennen kuin alkuperäinen rekisteröintijakso päättyy, palvelu muistuttaa sinua uusimaan sen, jotta se ei vanhene ja vapaudu yleiseen käyttöön.
Lisäksi verkkotunnusten rekisteröijät vaativat käyttäjiltä yleensä vähintään yhden vuoden tai puolen vuoden maksun. Muilla rekisterinpitäjillä voi kuitenkin olla pidempi vähimmäisrekisteröintiaika, kuten kaksi vuotta..
4. Suorita domainin rekisteröinti loppuu
Heti kun olet suorittanut maksun, sinut ohjataan ohjauspaneeliin. Sieltä löydät ohjeet ja täytettävän kohdan, joka sinun on täytettävä suorittaaksesi verkkotunnuksen rekisteröinnin.
Sinun on täytettävä kaikki kentät oikeilla tiedoilla, kuten nimesi, osoitteesi ja yhteystietosi. Nämä tiedot tallennetaan WHOIS-verkkotunnuksen viralliseen omistajuustietokantaan.
Mitä huomioida ennen domainin ostamista
Hyvä verkkotunnus on välttämätöntä, koska se voi lisätä verkkosivuston uskottavuutta, levittää bränditietoisuutta ja varmistaa, että käyttäjät löytävät sinut Internetistä. Tästä syystä on erittäin tärkeää omistaa jonkin aikaa tutkimukseen ennen oikean verkkotunnuksen valitsemista sivustollesi.
Tässä on 10 vinkkiä, jotka kannattaa tarkistaa ennen verkkotunnuksen nimen valitsemista. Näiden vinkkien avulla tulet valitsemaan domain nimen, joka on hyvä vielä vuosienkin päästä.
- Tutki aihealuettasi. Kun olet tietoinen aiheesi suosituimmista avainsanoista ja hakutermeistä, voit löytää helpommin sivuillesi sopivan domainin.
- Mieti lyhyt ja mieleenpainuva verkkotunnus. Tarttuva ja lyhyt nimi on helpompi kirjoittaa, kuin pitkä. Se lisää myös kävijöiden mahdollisuuksia muistaa verkkosivuston nimi. Pyri siis keksimään nimi, jossa on 6–14 merkkiä..
- Tarkista tavaramerkkiloukkaus. Välttääksesi oikeudelliset ongelmat, yritä olla ottamatta suosittuja tai vakiintuneita tuotemerkkejä muistuttavaa domainia.
- Vältä numeroita ja yhdysmerkkejä. Numeroita ja väliviivoja sisältäviä URL-osoitteita on vaikea muistaa ja kirjoittaa. On myös haastavaa kommunikoida nimi välilyönneillä tai numeroilla suullisesti. Mieti siis verkkotunnus, joka koostuu yhdestä sanasta tai sanajoukosta.
- Tutki sosiaalisen median alustoja. Kun sinulla on karkea käsitys verkkotunnuksestasi tulevasta nimestä, etsi se suosituista sosiaalisen median alustoista, kuten Twitter, YouTube, Instagram ja Facebook. Varaa näistä nimi jo itsellesi, jotta muut eivät ota sitä itselleen.
- Keksi domain, joka on tulevaisuudessakin hyvä. Domainit ovat pitkän aikavälin sijoitus. Tästä syystä nimen luominen tällä hetkellä trendaavan sanan perusteella ei ehkä ole paras pitkällä aikavälillä. Harkitse siis, missä yrityksesi tai brändisi saattaa olla viiden tai kymmenen vuoden kuluttua, ennen kuin päätät ostaa domainin.
- Hyödynnä verkkotunnusgeneraattoria. Löydä lisää ideoita verkkotunnusgeneraattorin avulla. Kirjoita vain sana tai lause, joka kuvaa projektiasi, ja saat luettelon ehdotuksista.
- Tarkista verkkotunnuksen historia. Varmista Wayback Machinen kaltaisen työkalun avulla, että verkkotunnusta ei ole liitetty väärennettyyn verkkosivustoon. Se auttaa sinua löytämään tietoa verkkotunnuksen taustasta ja näkemään sen aiemmat omistajat.
- Harkitse paikallisten aluetunnusten käyttöä. Suomessa suosittelemme käyttämään .fi päätettä. Ulkomailla .com on osoittautunut parhaaksi.
- Keskustele domain nimi ideoista ystäviesi kanssa. Jos oikean nimen valitseminen verkkosivustollesi tuntuu vaikealta tehtävältä, harkitse ideoiden esittelyä ystäville, perheelle tai kollegoille. He saattavat antaa sinulle etsimäsi neuvon tai keksiä sen menestyvän domain nimen.
Milloin kannattaa ostaa domain?
Paras aika rekisteröidä domain riippuu projektistasi ja kiireellisyydestäsi. On kuitenkin parempi ostaa se heti ennen kuin kilpailija kerkeää varata sen. Tämän jälkeen sinulle jää pelkästään mahdollisuus keksiä uusi tai sen ostaminen kilpailijalta.
Verisignin mukaan vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen lopussa oli yli 363 miljoonaa verkkosivuston verkkotunnusten rekisteröintiä. Tämä luku todennäköisesti kasvaa joka vuosi, kun ihmisten ja yritysten määrä, jotka kilpailevat hyvästä domain nimestä kasvaa.
Lisäksi monet yrittäjät ja treidaajat pitävät verkkotunnuksia digitaalisena omaisuutena. He odottavat, että domain nimellä alkaisi tulla kysyntää ja myyvät sitte kalliilla.
Jos haluat perustaa uuden yrityksen, mutta sinulla ei ole aikaa rakentaa verkkokauppasivustoa, rekisteröi verkkotunnus nyt ja tee verkkosivusto myöhemmin. Verkkotunnus eli domain on sinun niin kauan kuin maksat siitä. Älä huoli myöskään hinnasta, koska domain ostaminen on edullista. Esimerkiksi suosittu verkkokaupan verkkotunnus .shop maksaa sinulle vain 0,99 $/kk.
Harkitse myös nimesi sisältävän verkkotunnuksen ostamista, vaikka et olisi vielä valmis luomaan henkilökohtaista verkkosivustoa tai portfoliota. Näin voit hallita sitä, mitä potentiaaliset asiakkaat, työnantajat ja muut ihmiset näkevät, kun he etsivät sinua hakukoneilla.
Kaiken kaikkiaan domainin ostamisen tulisi olla etusijalla niille, jotka ovat tosissaan rakentamassa omia kotisivuja tai perustamassa uutta yritystä, joka vaatii nettisivut.
Yhteenveto domainin ostaminen
Aloitatpa sitten blogia tai verkkosivustoa, domain on välttämätön osa sitä. Domain määrittää yleensä myös verkkosivusi tai brändisi nimen.
Todellinen haaste verkkotunnusten ostamisessa on täydellisen verkkotunnuksen nimen keksiminen ja oikean päätteen valitseminen. Kun tämä on tehty, verkkotunnuksen rekisteröintiprosessi kestää vain muutaman minuutin.
Yhteenvetona tässä on neljä vaihetta domainin ostamisestra:
- Etsi luotettava verkkotunnusten rekisteröijä. Käytä aikaa tutkimiseen ennen verkkotunnuksen rekisteröijän valitsemista varmistaaksesi, että verkkotunnuksesi on hyvissä käsissä. Olemme tehneet tämän puolestasi ja valinneet Zonerin.
- Suorita verkkotunnuksen nimihaku. Käytä domainin tarkistus työkalua selvittääksesi onko se vapaana vai varattu.
- Osta domainisi. Valitse verkkotunnuksen rekisteröintijakso ja jatka kassalla.
- Suorita verkkotunnuksen rekisteröinti loppuun. Lähetä yhteystietosi, jotka tallennetaan WHOIS-palveluun.
Nyt osaat ostaa itsellesi domainin ja rekisteröidä sen.
Kirjoittaja
Olen verkkoliiketoiminnasta kiinnostunut "nörtti", joka kokeilee kaikkia uusia liiketoimintamalleja netissä. Tämän innoittamana perustin tämän blogin, johon luon vertailuja eri ohjelmista ja oppaita toiminnan aloittamiseen.