WordPress-blogin perustaminen – 5 kohtaa

Tuntuuko oman WordPress-blogin perustaminen hankalalta tai hitaalta? Sitä se ei ole, nykyään blogin pitämisen aloittaminen on helppoa ja se onnistuu kaikilta. Tämä opas antaa sinulle ohjeet WordPress-blogin perustamiseen.
Mikä on WordPress
WordPress on ilmainen, avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä (CMS), jota käytetään yleisesti verkkosivustojen ja blogien luomiseen. Se on yksi suosituimmista ja käytetyimmistä CMS-järjestelmistä maailmassa, ja sen avulla voit helposti luoda ja hallita verkkosivustoja ja blogeja ilman koodaustaitoja.
WordPressin avulla voit luoda monipuolisia verkkosivustoja, jotka voivat sisältää kaikenlaisia sisältöjä, kuten tekstejä, kuvia, videoita ja interaktiivisia ominaisuuksia. Lisäksi WordPress tarjoaa laajan valikoiman teemoja ja laajennuksia, jotka mahdollistavat sivuston ulkoasun ja toiminnallisuuksien muokkaamisen helposti.
Miten voin perustaa WordPress -blogin?
WordPress -blogin perustaminen on suhteellisen helppoa. Tähän on olemassa kaksi eri tapaa, joista toinen vaatii hieman enemmän paneutumista (perustaminen itse omalle palvelimelle) ja toinen hieman vähemmän (perustaminen webhotelliin).
Tässä artikkelissa kerromme miten voit perustaa WordPress-blogin webhotelliin.
Seuraavin askelin varmistat, että WordPress-blogi tulee perustettua onnistuneesti webhotelliin:
1. Domainin hankkiminen
Ennen webhotellin perustamista kaikki lähtee liikkeelle siitä, että valitset ja hankit itsellesi domainin, eli verkkotunnuksen, jonka alle haluat blogisi perustaa. Voit selvittää esimerkiksi .fi päätteisten verkkotunnusten saatavuuden Viestintä- ja liikennevirasto Traficomin palvelusta osoitteessa www.domain.fi
Mikäli verkkotunnus on vapaa haettavaksi, niin voit varata sen itsellesi verkkotunnusvälittäjän kautta. Useimmat webhotelleja myyvät yritykset toimivat myös Viestintä- ja liikennevirasto Traficomin alaisina verkkotunnusvälittäjinä, josta johtuen verkkotunnuksen tilaaminen webhotellin yhteydessä on suositeltavaa.
Verkkotunnuksen voi tilata myös erikseen, joskin verkkotunnuksen liittäminen webhotelliin itse vaatii hieman osaamista ja manuaalista työtä. Verkkotunnuksen voi joskus saada ostettua edullisemmin, mikäli tilauksen tekee eri yrityksen kautta, kuin mistä tilaa itse webhotellin. Hinnoissa ei kuitenkaan ole usein merkittävää eroa. Webhotellien kautta on kätevää ostaa myös muita ei .fii päätteisiä verkkotunnuksia, mikäli sellaiselle on tarvetta.
Ennen verkkotunnuksen tilaamista sinun on myös syytä varmistaa, että varaamasi verkkotunnus ei loukkaa kenenkään tekijänoikeuksia. Käytännössä verkkotunnus ei saa suoraa vastata suojattua nimeä tai muuta virallista tunnusta (esim. tavaramerkki) ellei siihen ole oikeudenhaltijan suostumusta.
Eli kun mietit potentiaalisia nimivaihtoehtoja verkkotunnuksellesi, niin tarkista siinä samassa eri hakukoneista että se ei täsmälleen vastaa minkään yrityksen, yhdistyksen tai tavaramerkin nimeä.
Verkkotunnuksen valintaa kannattaa muutenkin tarkoin pohtia, sillä parhaassa tapauksessa se toimii yhtenä merkittävänä erottautumistekijänä.
2. Webhotellin valitseminen
Kun olet valinnut itsellesi sopivan verkkotunnuksen, on aika valita sinulle paras WordPress webhotelli. Webhotellipalveluja tarjoaa useat eri yritykset. Näitä yrityksiä on helppo löytää hakukoneiden kautta – joskin ennen valintaa on kuitenkin useita asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon:
Nopeus
Sivuston latausnopeus on tärkeä tekijä niin blogin käyttökokemuksen kuten myös hakukonenäkyvyyden suhteen. Mitä nopeampi ja käyttäjäystävällisempi blogi on, niin sitä paremmin se myös sijoittuu hakukoneissa ja sitä todennäköisemmin käyttäjät haluavat vierailla blogissasi.
Valitse siis webhotelli, joka tarjoaa nopean latausajan sivustollesi. Webhotellin valintavaiheessa nopeaan latausaikaan voi vaikuttaa monella tapaa. Tärkeintä on valita sellainen webhotellin jonka palvelimet ovat mahdollisimman lähellä blogin käyttäjiä, eli lukijoita.
Blogisi tulee käytännössä fyysisesti sijaitsemaan palveluntarjoajan palvelimella. Jos palvelin sijaitsee vaikka Japanissa ja blogisi lukijat Suomessa, niin latausajat ovat pitkät, sillä lukijoiden selaimet joutuvat hakemaan tiedot blogisi sisällöstä aina Japanista asti. Eli jos blogisi kohderyhmä on esimerkiksi suomalaiset, niin silloin kannattaa valita lähtökohtaisesti suomalainen palveluntarjoaja ja vielä varmistaa lisäksi, että kyseisen palveluntarjoajan palvelimet sijaitsevat Suomessa.
Mikäli olet epävarma siitä missä kunkin palveluntarjoajan palvelimet sijaitsevat, onnistuu asian tarkistaminen usein helposti heidän nettisivuilta tai heidän asiakastuesta. Nopeuteen vaikuttavat merkittävästi myös kuinka paljon muistia ja tehokkuutta valitsemassasi webhotellissa on.
Pelkkää tekstisisältöä omaavat blogit eivät vaadi paljoa tehoa.
Luotettavuus
Haluat käytännössä sellaisen webhotellin, jossa on mahdollisimman vähän käyttökatkoja ja mahdollisimman hyvä tuki. Voit tarkistaa palvelun käyttökatkojen määrän yleensä webhotellin verkkosivuilta. Jos sellaista ei löydy palveluntarjoajan sivuilta, niin on syytä miettiä mistä se johtuu ja kenties harkita jotain muuta vaihtoehtoa.
Internetistä kannattaa myös tutkia mitä muut ovat olleet mieltä kyseisestä palveluntarjoajasta. Lähtökohtaisesti kannattaa suosia kotimaisia palveluntarjoajia, sillä niiltä saa myös tukea suomenkielellä ja usein heidän palvelimet sijaitsevat myös Suomessa.
Suositeltavaa on valita sellainen palveluntarjoaja joka pystyy tarjoamaan 24/7 asiakastukea. Kannattaa myös tarkistaa millaisia tukivaihtoehtoja (sähköposti, Chat, puhelin) tarjotaan – mitä enempi sitä parempi.
Käyttäjäystävällisyys
Valitse sellainen webhotelli, joka tarjoaa käyttäjäystävällisen hallintapaneelin ja yksinkertaisen WordPress-asennuksen. Yksi maailman tunnetuimmista ja helppokäyttöisimmistä hallintapaneeleista on nimeltään Cpanel.
Useimmat webhotelleja myyvät palveluntarjoajat tarjoavat tämän hallintapaneelin vaihtoehdoksi. Tämän hallintapaneelin kautta WordPress-blogin asentaminen on äärimmäisen helppoa ja kaikki tapahtuu pitkälti ohjeistetusti vaihe vaiheelta. Teknistä osaamista tähän ei tarvita.
Turvallisuus
Valitse webhotelli, joka tarjoaa hyvät turvallisuusominaisuudet, kuten SSL-sertifikaatin ja varmuuskopiointipalvelut. Jos näihin liittyen et löydä palveluntarjoajan sivustolta tarpeeksi tietoa, niin ole heihin yhteydessä.
Käytännössä suurin osa palveluntarjoajista tukee SSL-sertifikaatteja ja heidän tarjoamasta hallintapaneelista pitäisi olla helppoa tehdä varmuuskopioita milloin tahansa tai ajastetusti. On myös syytä pohtia tarkemmin webhotellin palvelimen maantieteellistä sijaintia, mikäli se ei ole Suomi.
Myös jos palveluntarjoaja on erittäin pieni tai muuten tuntematon (esimerkiksi hakukoneista vaikea löytää mielipiteitä tai arvosteluja), niin on syytä miettiä palveluntarjoajan turvallisuutta. Käytännössä lähes aina kannattaa suosia isoja ja tunnettuja palveluntarjoajia, ellei ole täysin varma kenen käsiin oman sivustonsa ja sen mukana tulevat tiedot laittaa.
Hinta
Hinta on tärkeä tekijä, mutta älä valitse webhotellia pelkästään hinnan perusteella. Vertaile eri vaihtoehtoja ja valitse webhotelli, joka tarjoaa parhaan hinta-laatusuhteen. Hinnat webhotelleissa ovat usein kuukausiperusteisia ja useat palveluntarjoajat tarjoavat matalampia hintapisteitä, jos olet valmis tilaamaan kerralla pidemmäksi aikaa.
Mikäli tilaat verkkotunnuksen webhotellin kautta, kannattaa myös tarkistaa mitä webhotelli siitä veloittaa. Webhotellia valittaessa on syytä tutustua myös muihin lisäkuluihin, mitä saattaa koitua, mikäli jatkossa tarvitset palveluntarjoajalta lisäpalveluita – kuten lisää palvelintilaa tai tietokantoja.
3. Asenna WordPress

Kun olet tilannut itsellesi verkkotunnuksen ja webhotellin, on aika asentaa WordPress blogi. Kuten edellä mainittu, useimmat webhotellit tarjoavat automaattisen WordPress-asennuksen cPanel (tai vastaava) hallintapaneelin kautta.
Joten sinun tarvitsee vain kirjautua hallintapaneeliin (kirjautumistiedot saat usein sähköpostiisi webhotellilta tilaamisen jälkeen) ja aloittaa hallintapaneelin kautta asennus. Noudata hallintapaneelin kertomia asennusohjeita.
4. WordPress teeman valitseminen

Kun olet onnistuneesti asentanut hallintapaneelin kautta WordPressin webhotelliisi – on aika valita blogillesi sopiva teema.
Teemat määrittelevät pitkälti sen, miltä blogisi näyttää käyttäjille. WordPress tarjoaa laajan valikoiman ilmaisia ja maksullisia teemoja, jotka voit asentaa sivustollesi.
Teeman avulla voit muokata sivuston ulkoasua ja mukauttaa sitä tarpeidesi mukaan. WordPressin asentamisen jälkeen kirjaudu WordPressin hallintapaneeliin (käyttäjätunnukset tänne luodaan WordPressin asentamisen yhteydessä) sisään ja klikkaa WordPressin hallintapaneelin valikosta ”Ulkoasu -> Teemat”.
5. Sisällön kirjoittaminen ja julkaisu

Kun olet saanut kaikki edellä mainitut askeleet tehtyä – eli varattua verkkotunnuksen, ostettua webhotellin, asennettua WordPressin ja valittua teeman, niin voit aloittaa sisällönkirjoittamisen.
Sisällön voit julkaista helposti blogiisi WordPressin hallintapaneelin kautta joko heti tai ajastetusti. Hallintapaneelista voit myös muokata kaikkia muita blogiisi liittyviä asioita, kuten navigaatiota, sekä lisäosia.
Kirjoittaja
Olen verkkoliiketoiminnasta kiinnostunut "nörtti", joka kokeilee kaikkia uusia liiketoimintamalleja netissä. Tämän innoittamana perustin tämän blogin, johon luon vertailuja eri ohjelmista ja oppaita toiminnan aloittamiseen.