Webhotellin vaihtaminen – Miten toteuttaa

webhotellin-vaihtaminen

Verkkosivujen toiminta, nopeus ja saatavuus ovat ratkaisevia kaikkien sivujen menestyksen kannalta. Yksi keskeisistä tekijöistä sivuston yleisen toimivuuden kannalta on hyvä webhotelli. Se on kriittisen tärkeä esim. verkkosivuston nopeuden ja turvallisuuden kannalta.

Jos nykyinen webhotelli on hidas tai ei joiltain muilta osin vastaa odotuksia, se on syytä vaihtaa parempaan.

Mikä on webhotelli?

Webhotelli on palvelu, jonka avulla voit tallentaa verkkosivustosi tiedostot ja tietokannat palvelimelle, joka on yhteydessä internetiin.

Kun käyttäjä kirjoittaa verkkosivustosi URL-osoitteen selaimensa osoiteriville, selain lähettää pyynnön palvelimelle, jossa sivustosi tiedostot ovat tallennettuna. Palvelin palauttaa pyynnön mukaisen sisällön selaimelle, joka näyttää sen käyttäjälle. Webhotellin ansiosta sivut ovat kaikkien saavutettavissa internetin välityksellä.

Webhotellit tarjoavat yleensä muitakin palveluita, kuten sähköpostipalveluita ja verkkosivustojen hallintaan tarkoitettuja työkaluja sekä varmuuskopioinnin ja tietoturvapalveluja yms., joten ei ole yhdentekevää missä webhotellissa sivut sijaitsevat. Webhotellin valitseminen on siis tärkeää.

Miksi webhotellin vaihto voi olla tarpeellista?

Webhotellin vaihto voi olla tarpeellista monista syistä. Yksi syy voi olla webhotellin kapasiteetin rajallisuus. Verkkosivuston kasvaessa sen tarvitsema tallennustila ja kapasiteetti kasvavat, ja vanha webhotelli ei ehkä enää pysty vastaamaan tarpeisiin. Jos olet tyytyväinen nykyiseen palveluntarjoajaan ja heillä on paremmilla ominaisuuksilla olevia hosting-paketteja saatavilla, helpointa on päivittää parempaan pakettiin. Muista kuitenkin tarkistaa, että paketit ovat hinnoiltaan kilpailukykyisiä!

Toinen syy voi olla hinta ja palvelun taso. Joskus vanha webhotelli voi olla kallis ja saattaa tarjota huonoa palvelua. Tällöin voi olla järkevämpää vaihtaa halvempaan ja parempaan webhotelliin. Monissa tapauksissa hosting-yritykset eivät päivitä palvelupakettien sisältöjä ja laske hintoja automaattisesti. Jos sivusi ovat olleet vuosikausia jossakin webhotellissa, on syytä tarkistaa onko se enää kilpailukykyinen vai onko tullut aika vaihtaa palveluntarjoajaa.

Kolmas syy voi olla teknologian päivittäminen ja turvallisuus. Jos vanha webhotelli ei pysty tarjoamaan tarvittavia teknologiapäivityksiä ja turvallisuusominaisuuksia, verkkosivuston turvallisuus voi olla uhattuna.

Tällöin voi olla järkevämpää siirtyä uudempaan ja turvallisempaan webhotelliin. Voi tuntua kummalliselta miten aikaisemmin hyvin toiminut webhotelli on muuttunut vanhanaikaiseksi, mutta näin tapahtuu usein, sillä sivut saattavat sijaita palvelimella jota ei ole päivitetty vuosikausiin ja tästä johtuen se on alttiina monille tietoturvauhille.

Kuinka webhotellin vaihto tapahtuu?

Webhotellin vaihtaminen voi tuntua monimutkaiselta ja erityistaitoja vaativalta, mutta todellisuudessa se on suhteellisen yksinkertaista, jos se tehdään huolellisesti ja huomioiden kaikki tarvittavat toimenpiteet. Oikein suoritettuna webhotellin vaihto ei aiheuta minkäänlaista keskeytystä verkkosivujen toimintaan.

On hyvä huomata, että monet palveluntarjoajat tarjoavat myös ns. ilmaisen migraatio-palvelun, eli he siirtävät sivusi maksutta entiseltä palvelimelta uudelle. Tällaisessa tapauksessa sinun tehtäväksesi ei jää muuta kuin huolehtia DNS-tietojen päivittämisestä! Tietenkin on syytä huolehtia, että sinulla on kaiken varalta myös varmuuskopiot.  

Seuraavaksi käymme läpi joitakin tärkeitä asioita, jotka on huomioitava webhotellin vaihdon yhteydessä.

Valitse uusi webhotelli

Ensimmäinen askel on valita uusi webhotelli, joka sopii tarpeisiisi. On tärkeää tutkia eri vaihtoehtoja ja vertailla hintoja ja webhotellipakettien ominaisuuksia sekä asiakaspalvelua yms. asioita, jotta tulet valinneeksi omiin tarpeisiisi parhaan webhotellin. 

Varmista verkkosivuston tietoturva

Ennen kuin aloitat webhotellin vaihdon, varmista, että verkkosivustosi on turvattu ja että tietosi ovat suojattu. Tee varmuuskopio kaikista tiedostoista ja tietokannoista, jotta voit palauttaa ne uudelle webhotellille. Varmuuskopiointi onnistuu yleensä helposti hosting-hallintapanelin kautta.

Siirrä tiedostot uudelle webhotellille

Kun olet valinnut uuden webhotellin, sinun on siirrettävä verkkosivustosi tiedostot ja tietokannat uudelle palvelimelle. Useimmat webhotellit tarjoavat työkaluja, joiden avulla voit siirtää tiedostot automaattisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sivujen siirtäminen vanhalta palvelimelta uudelle onnistuu yleensä ns. ”muutamalla klikkauksella”.

Muuta DNS-asetukset

Kun tiedot on siirretty, on aika muuttaa DNS-asetukset niin, että ne osoittavat uudelle palvelimelle. Tämä voi kestää muutaman tunnin tai jopa päivän. DNS-tietojen päivittyminenkään ei kuitenkaan aiheuta katkosta sivujesi toimintaan, kunhan vanha webhotelli on toiminnassa siihen saakka, että DNS-päivitys on tapahtunut.

Testaa verkkosivuston toiminta

Kun olet siirtänyt tiedostot uudelle webhotellille ja päivittänyt DNS-tiedot, varmista, että verkkosivustosi toimii moitteettomasti. Tyhjennä selaimesi välimuisti ja tarkista, että kaikki linkit toimivat ja että sivuston latausaika on riittävän nopea. Jos kaikki on kunnossa, voit turvallisesti irtisanoa entisen webhotellin.

Yhteenveto Webhotellin vaihtaminen

Webhotellin vaihto voi olla tarpeellista mm. verkkosivuston nopeuden tai tietoruvan parantamiseksi, paremman hinta-laatusuhteen tai asiakaspalvelun takia. On tärkeää tutkia eri vaihtoehtoja ja valita webhotelli, joka tarjoaa parhaiten omia tarpeita vastaavat ominaisuudet ja palvelut.

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi sinua ymmärtämään, miksi webhotellin vaihtaminen voi olla tärkeää ja mitä tulee ottaa huomioon vaihdon yhteydessä.

Kirjoittaja
Website | Kirjoitukset

Olen verkkoliiketoiminnasta kiinnostunut "nörtti", joka kokeilee kaikkia uusia liiketoimintamalleja netissä. Tämän innoittamana perustin tämän blogin, johon luon vertailuja eri ohjelmista ja oppaita toiminnan aloittamiseen.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *